Timo Vesterisen upea valokuvanäyttely Karhulan valimosta esillä Murikassa

18.01.2019

Murikkaan pystytettiin 18.1.2019 Timo Vesterisen upea valokuvanäyttely Karhulan valimosta. Näyttelyyn voi tutustua tämän kevään aikana.

Kun entinen omistaja Sulzer oli lakkauttamassa valimotoimintaansa ja irtisanomassa työntekijöitä, pelättiin valimotoiminnan loppuvan kokonaan Karhulasta. Vesterisen ajatus oli: pitäähän tuo ainutlaatuinen työkulttuuri dokumentoida! 

Kun työt olivat loppumassa ja YT-neuvotteluja käytiin, oli tilanne kuvaajallekin kriittinen: miten työntekijät suhtautuvat, kun irtisanomiset painavat mieltä?

– Jos olisin ollut työnantajaan päin kallellaan, en olisi varmaan saanut yhtään kuvaa, kertoo kuvaaja ideansa kriittisestä alkuvaiheesta.

Työyhteisö otti kuitenkin entisen metallimiehen vastaan hienosti.
– Valimosta löytyi upeita tyyppejä ja siellä oli aistittavissa uskomaton ryhmähenki. Olin hyväksytty. Se oli minulle merkityksellinen kokemus! kertoo Vesterinen.

Vesterisen kuvia maustavat Hannu Oksasen irtisanottujen työntekijöiden haastatteluista kirjoitetut tarinat. Niistä rakentuu värikäs, elämänmakuinen mosaiikki ammattilaisista, arjen työstä, työyhteisön solidaarisuudesta ja myös epävarmuuden tuskasta.

Kuvat on työstetty Vesterisen kehittämällä menetelmällä niin, että mustavalkoisiin kuviin on osittain palautettu värejä.

– Keksin nostaa mustavalkoisista kuvista yksityiskohtia esiin uudelleen niin, että toin osin takaisin autenttisia värejä. Joissakin kuvissa esiin nousee työ, joissakin tekijä, yhteisö, toveruus.

Timo Vesterinen on entinen koneasentaja, mutta jo 70-luvun puolivälissä valokuvaus alkoi viedä miestä. Nyt hän toimii valokuvien parissa ammatikseen.

Vesterisen kuvat olivat ensimmäisenä esillä Karhulan valimon henkilöstön ruokalassa, sen jälkeen julkisena näyttelynä Wellamon Merimuseossa ja Työväenmuseo Verstaalla. Tämän kevään näyttely on Murikassa.   

« Uutislistaukseen