Murikka – arkkitehtuurin helmi

Metallikielessä murikka tarkoittaa työstämätöntä metallikappaletta, mutta rakennuksena Murikka on ainutlaatuinen, 70-luvun arkkitehtuurin jalostunut näyte.

Vuonna 1977 valmistunut rakennus sulautuu huomaamattomasti ja kauniisti ympäröivään luontoon. Luonto esittäytyy kaikkina vuodenaikoina myös sisätiloissa suurien ikkunoiden kautta. Suunnitteluryhmän mukaan runsaista ikkunapinnoista ja metallisista rakenteista koostuva Murikka on instrumentti, jota valo soittaa.

Murikka-opisto on arkkitehtikilpailun voittajatyö, jonka on suunnitellut arkkitehtiryhmä Katras (Helin, Nurmela, Raimoranta, Siitonen ja Tasa). Tilat on suunniteltu erityisesti monipuoliseen koulutus- ja kokouskäyttöön.

Murikka-opisto valittiin 2019 yhdeksi Docomomon modernin arkkitehtuurin merkkikohteeksi, eli opisto on nyt siis noin 90 modernin suomalaisen merkkirakennuksen joukossa. Docomomo toimii asiantuntijaorganisaationa. Sen toiminnan keskeinen osa on merkittävien arkkitehtuuri- ja ympäristökohteiden valikoiman ylläpitäminen ja esille nostaminen.